Η βάπτιση του Βλαδίμηρου, πίνακας του Βίκτορ Βασνέτσοβ (1890). |
Έκπληξη μας προξένησε η σχεδόν κυνική δήλωση του κ.Πεσκόφ, εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν : « Οι Τούρκοι εταίροι μας ανακοίνωσαν ότι όλα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο τρόπο και ότι όποιος θέλει θα μπορεί να επισκεφθεί την Αγία Σοφία. Επιπλέον, μπορώ να σας πω ότι τα εισιτήρια της Αγίας Σοφίας είναι αρκετά ακριβά. Η είσοδος πλέον θα είναι δωρεάν. Από αυτήν την άποψη θα είναι επικερδής για τους τουρίστες μας».
Ωστόσο, πιο επικερδής για τους Ρώσους ήταν η επίσκεψη απεσταλμένων τους στην Αγία Σοφία χίλια χρόνια περίπου πιο πίσω. Σύμφωνα με το θρύλο εντυπωσιάστηκαν από τον Ναό της του Θεού Σοφίας και τη θεία λατρεία. Αυτό το συμβάν μαζί και με άλλες συγκυρίες συνέβαλλαν στην ομαδική βάπτιση των Ρώσων περί το 988.
Τώρα πλέον, «η νέα Ρωσική Εκκλησία ανήκε στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αρχικά εδιοικείτο από έλληνες αρχιερείς οι οποίοι απεστέλλοντο εκεί από το Βυζάντιο. Ο ιστορικός, λογοτέχνης και σλαβολόγος D. Lihačev υποστηρίζει ότι με τον εκχριστιανισμό δεν υπήρξε απλώς επίδραση του βυζαντινού πολιτισμού στη Ρωσία, αλλά μεταφύτευση του βυζαντινού πολιτισμού στον κόσμο των Σλάβων. Και ο σπουδαίος Ρώσος θεολόγος π. Γεώργιος Φλωρόφσκυ συμπληρώνει λέγοντας ότι ο βυζαντινός πολιτισμός στην Ρωσία αποτελεί τον «ρωσικό βυζαντινισμό». Έτσι, με την είσοδο στην δεύτερη χιλιετία ο Χριστιανισμός θα αποτελέσει την ισχυρή ενοποιητική δύναμη του κράτους των Ρώσων».
[1] http://www.antibaro.gr/article/17709
***
[1] http://www.antibaro.gr/article/17709
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.