Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Σάββας Καλεντερίδης: «Είναι εξωφρενικό να μιλάμε για Χάγη» (VIDEO)


Τα σημεία της συνέντευξης του Σάββα Καλεντερίδη στην εκπομπή «Με το γάντι»:
1. Είναι εξωφρενικό να μιλάμε για Χάγη χωρίς να έχει διευθετηθεί το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων. Αυτό δεν θα το κρίνει το δικαστήριο της Χάγης. Γιατί η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια είναι απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος και ασκείται μονομερώς.
2. Αν πάμε στην Χάγη για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και το δικαστήριο μας δώσει ό,τι μας δώσει δεν θα μπορούμε, στην συνέχεια, να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα σε βάρος όσων θαλάσσιων περιοχών το δικαστήριο θα έχει επιδικάσει στην Τουρκία.
3. Άρα πηγαίνοντας στην Χάγη χωρίς προηγουμένως να έχουμε κάνει χρήση του δικαιώματος για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια απεμπολούμε κυριαρχικό μας δικαίωμα.
4. Η σειρά που θα έπρεπε να έχουμε ακολουθήσει είναι: επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε όλη την ελληνική θαλάσσια επικράτεια και στην συνέχεια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο.
5. Δηλαδή να κάνει η Ελλάδα αυτό που δικαιούται να κάνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αν η Τουρκία θεωρούσε ότι αδικείται να έκανε αυτή προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για να δικαιωθεί.
6. Αλλά τώρα έγινε το ανάποδο. Οριοθέτησε η Τουρκία ΑΟΖ με την Λιβύη και απειλεί την Ελλάδα με casus belli αν ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων και η Ελλάδα πειθαρχεί.
7. Την σύναψη του μνημονίου με την Λιβύη η Τουρκία την προετοίμαζε δύο χρόνια χωρίς εμείς να κάνουμε τίποτα. Δεν πήγαμε ούτε μέχρι την Τρίπολη για να αποτρέψουμε τη σύναψη του τούρκο-λιβυκού μνημονίου όταν η Λιβύη δεν έχει ούτε πολεμικό ναυτικό ούτε πολεμική αεροπορία.
8. Αντί γι’ αυτό κάναμε το «αυτοκτονικό» να δώσουμε στην Αίγυπτο το δικαίωμα να είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
9. Αν ήμουν από την πλευρά της Τουρκίας θα συμφωνούσα με αυτό που ισχυρίζεται η Ελλάδα! Ότι μοναδικό θέμα των διερευνητικών είναι η «οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
10. Γιατί; Μα γιατί ισχύει το τούρκο-λυβικό μνημόνιο που έχει καταχωρηθεί στον ΟΗΕ και παράγει δίκαιο. Είναι, δηλαδή, τετελεσμένο. Έστω και αν (αυτό το μνημόνιο) δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
11. Σύμφωνα με το τούρκο-λυβικό μνημόνιο στα ελληνικά νησιά αναγνωρίζει χωρικά ύδατα μόνον 6 ναυτικά μίλια. Και καθόλου ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
12. Άρα, λοιπόν, τι «θαλάσσιες ζώνες» να οριοθετήσουμε; Όταν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στην Κρήτη, θα αναγνωρίσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στην Κίναρο;
13. Το λάθος της Ελλάδας ήταν ότι προσήλθε στις διερευνητικές με μοναδικό όρο να αποσυρθεί το Oruc Reis. Αλλά αυτό είναι τώρα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μας απειλεί ότι θα ξαναμπεί.
14. Αν όμως η Ελλάδα είχε θέσει ως όρο για να προσέλθει στις διερευνητικές την ακύρωση του τούρκο-λυβικού μνημονίου και την εγκατάλειψη του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας», τότε, ναι, αυτές θα είχαν νόημα.
15. Από τις διερευνητικές ωφελείται μόνον η τουρκική πλευρά. Γιατί «τορπιλίζεται» η στρατηγική της Ελλάδας. Η Ελλάδα υποτίθεται ότι κρατάει το «μαστίγιο» των κυρώσεων και το «καρότο» (των μη κυρώσεων) όταν η Τουρκία δείχνει καλό πρόσωπο. Αλλά τώρα έχει μείνει μόνον το καρότο.
16. Κατηγορούν τον Αντώνη Σαμαρά ότι έκανε και αυτός (όταν ήταν πρωθυπουργός) διερευνητικές με Υπουργό Εξωτερικών τον Βενιζέλο. Μα τότε δεν υπήρχαν αυτού του είδους οι προκλήσεις (που γίνονται τώρα) από την Τουρκία.
17. Τότε ούτε το τούρκο-λυβικό μνημόνιο υπήρχε, ούτε το δόγμα της «γαλάζιας» πατρίδας υπήρχε που παίρνει το μισό Αιγαίο, ούτε για τρείς μήνες αλώνιζε το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
18. Τότε δεν έκανε «πειρατικές ενέργειες» η Τουρκία, ενώ τώρα κάνει.
19. Την Κυριακή της δημοσίευσης της συνέντευξης Σαμαρά στην «Καθημερινή» με επισκέφθηκαν (με όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας) τρείς γνωστοί μου οι οποίοι είναι δημόσια πρόσωπα και προέρχονται από τον χώρο της Αριστεράς. Μου είπαν ότι συμφωνούσαν απολύτως με όσα εξέφρασε ο Σαμαράς έστω και αν στο παρελθόν «διαφωνούσαν κάθετα με πολλές επιλογές του».
20. Η συνέντευξη του Σαμαρά ήταν ένα καμπανάκι για όσους κινδυνεύουν να παρασυρθούν σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.