Η κ. Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων και ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσαν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το νέο και πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και την ασφάλεια. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ήδη από την προαναγγελία του, είχε ξεσηκώσει ποικίλες αντιδράσεις εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, τόσο από φοιτητές όσο και από μέλη ΔΕΠ. Αφορμή αυτών των αντιδράσεων είναι οι τρεις βασικοί άξονές του:
α) Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
β) Πολιτική Ασφάλειας και Προστασίας των Α.Ε.Ι.
γ) Πειθαρχικό Δίκαιο
Για τον πρώτο άξονα, θα προτιμήσω να μην μιλήσω καθόλου, διότι άπτεται πολλών ζητημάτων σχετικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη σχέση της με την τριτοβάθμια, τα οποία δεν τα γνωρίζω καλά. Επειδή όμως προσφάτως διεξήγαγα έρευνα σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, σχετιζόμενη με τους δύο τελευταίους άξονες, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σκέψεις, έχοντας διαβάσει προσεκτικά και το νομοσχέδιο και έχοντας ασχοληθεί στο παρελθόν ξανά με ζητήματα ακαδημαϊκής ηθικής σε διεθνές συνέδριο που είχα διοργανώσει το 2013 ως φοιτητής.
Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνά μου είναι ότι στα περισσότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης - επειδή αυτά αποτελούν δημόσιο χώρο - η είσοδος και παρουσία της αστυνομίας εντός των Πανεπιστημιουπόλεων θεωρείται δεδομένη και δεν προκαλεί προβλήματα και αντιδράσεις, είτε αιτιολογείται λόγω εμφάνισης παραβατικής συμπεριφοράς είτε γίνεται για προληπτικούς ελέγχους.
Συνέχεια Εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.