Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Δήλωση του Χρύσανθου Γκολώνη

Αγαπητοί συνάδελφοι!!
Ως αιρετό μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΠΥΣΔΕ Πειραιά θα ήθελα να προβώ στην παρακάτω δήλωση:
Με τα σχολεία κλειστά, τους συναδέλφους σε διακοπές και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ σε νόμιμη άδεια, στάλθηκε σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, εγκύκλιος με ημερομηνία 30/7/2020, υπογεγραμμένη από τη Γ.Γ. του υπουργείου, με την οποία τα υπηρεσιακά συμβούλια είχαν την υποχρέωση, μέχρι τις 14/8 να έχουν προβεί στις παρακάτω ενέργειες:
  • Τοποθέτηση λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών.
  • Τοποθέτηση  εκπαιδευτικών  που πλεονάζουν λιγότερο από 12 ώρες και χρειάζονται διάθεση για συμπλήρωση ωραρίου.
  • Τοποθέτηση εκπαιδευτικών  οι οποίοι είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ.
  • Τοποθέτηση εκπαιδευτικών που έχουν έλθει με απόσπαση στην Αν. Αττική ή ζητούν απόσπαση εντός του ΠΥΣΔΕ.

Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να  αποτυπωθούν οι ανάγκες για την σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι φάσεις των αποσπάσεων, οι άδειες, αλλά και η κατανομή του συνόλου του μαθητικού δυναμικού των σχολείων (εγγραφές, μετεγγραφές, ολιγομελή τμήματα ΓΕΛ ΕΠΑΛ, επιλογή κατευθύνσεων κλπ).
Επιπλέον τίθεται και θέμα νομιμότητας της εγκυκλίου, εφόσον το ΠΔ 50/96 όπως αντικαταστάθηκε με το ΠΔ 100/97 ορίζει πως οι λειτουργικές υπεραριθμίες ρυθμίζονται κατά την έναρξη του σχολικού έτους.
Αναλυτικότερα το άρθρο 14 παράγραφος. 9 ορίζει πως «…στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στην οργανική τους θέση (λειτουργικές υπεραριθμίες) κατά την έναρξη του σχολικού έτους …» διατίθενται σε άλλες σχολικές μονάδες για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους.
Τα ΠΥΣΔΕ αδυνατούν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις μέσα στον Αύγουστο, χωρίς οι Σύλλογοι Διδασκόντων να συνεδριάσουν και να διαπιστώσουν  τις λειτουργικές υπεραριθμίες, τα λειτουργικά κενά, τις συμπληρώσεις ωραρίων κλπ όπως γίνεται κάθε χρόνο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο!
Ακόμα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις  συναδέλφων, σε περίοδο καλοκαιρινών  διακοπών, που μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα της διαδικτυακής ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να  υποβάλουν  έγκαιρα δήλωση, για τις παραπάνω υπηρεσιακές μεταβολές.
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας μόνο συνεχείς μετακινήσεις συναδέλφων και αναστάτωση στις σχολικές μονάδες μπορεί να προκαλέσει, καθώς θα πρέπει σε κάθε ακύρωση των υπεραριθμιών, να δίνεται η δυνατότητα να επανέρχεται ο συνάδελφος στη θέση του, από την οποία κακώς θα έχει κριθεί υπεράριθμος  κατά την διάρκεια του κατακαλόκαιρου. Κάτι τέτοιο φυσικά θα δημιουργεί αλυσιδωτές καραμπόλες και καταστάσεις δυσλειτουργίας  στις σχολικές μονάδες.
Στόχος της συγκεκριμένης εγκυκλίου είναι η εμφάνιση μικρού αριθμού κενών και αρκετών υπεραριθμιών, που θα έχει ως  αποτέλεσμα να γίνουν μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών.
Ακόμα το Υπουργείο Παιδείας θέλει να εμφανίσει ότι έχουν καλυφθεί εγκαίρως όλα τα κενά με την έναρξη της  νέας σχολικής χρονιάς και να επιβληθούν περικοπές τμημάτων και  κατά συνέπεια και θέσεων εκπαιδευτικών, με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει τον  Ιούνιο και την πιο αυστηρή εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου (πολυπληθή τμήματα - αλλαγή ωρολογίων προγραμμάτων). Επιδιώκεται να κρυφτεί η συνεχιζόμενη απουσία μόνιμων διορισμών, με τους οποίους θα έπρεπε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες και τα οργανικά κενά και όχι με μόνιμους ελαστικά εργαζόμενους αναπληρωτές.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή του στις 31/07/2020, είχε καταγγείλει ως απαράδεκτη, πρωτοφανή και παράτυπη (αντίκειται μεταξύ των άλλων και στο Π.Δ. 50/96, άρθρο 14 παρ 9) την παραπάνω εγκύκλιο (102027/ΓΔ5/30-7-2020) της Γενικής Γραμματέως Α. Γκίκα.
Με νεότερη ανακοίνωση της 6/8/2020 καλεί τόσο τα αιρετά μέλη όσο και τα διορισμένα να μη συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ.
Για  τους παραπάνω  λόγους, ο αιρετός της ΔΑΚΕ Δ.Ε, δηλώνει ότι δεν θα συμμετέχει  στις συνεδριάσεις του Αυγούστου  στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
Με εκτίμηση
Γκολώνης Χρύσανθος
Αναπλ/της Αιρετός ΠΥΣΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ Δ.Ε
τηλ. 6945696763
crisgoloni@gmail.com
facebook:Xrisanthos Golonis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.