Λίγοι θα ξέρουν το όνομά του, ακόμα λιγότεροι θα πενθήσουν το θάνατό του, αλλά ο Μίνκαγιε Ενεκουέντάϊ πέθανε ειρηνικά στο σπίτι του στο μικροσκοπικό χωριό Τζαπίνο τον περασμένο Απρίλη.
Ο Μίνκαγιε – το όνομά του σημαίνει «σφήκα» - γεννήθηκε στην βίαια φυλή Χουαροάνι, γνωστή ως οι Αούκας ή «οι άγριοι», στο βροχερό δάσος του Αμαζονίου στον Ανατολικό Ισημερινό (Εκουαδόρ). Ιστορικά, κάθε επαφή μ’αυτή την απομονωμένη φυλή κατέληγε σε θάνατο. Στις 8 Ιανουαρίου 1956, πέντε Αμερικανοί ιεραπόστολοι το ανακάλυψαν, εκ πικράς πείρας, όταν σκοτώθηκαν τραγικά στις ζούγκλες του Ισημερινού.
Περίπου 6 μήνες νωρίτερα, θέλοντας να ευαγγελιστούν τους μέχρι τότε απρόσιτους Αούκας, οι ιεραπόστολοι άρχισαν να κάνουν τακτικές πτήσεις και να ρίχνουν δώρα πάνω από τoυς οικισμούς των Χουαοράνι. Για αρκετούς μήνες αντάλλασαν δώρα, και μετά ίδρυσαν ένα στρατόπεδο στη Palm Beach, ένα αμμόλοφο κοντά στο Ποταμό Koυραρέι (λίγο χιλιόμετρα από τις κατοικίες των Χουαοράνι), στις 3 Ιανουαρίου 1956. Δυστυχώς, οι γενναίες προσπάθειές τους τέλειωσαν λίγες μέρες αργότερα, όταν οι πέντε ιεραπόστολοι – οι Jim Elliot, Nate Saint, Ed McCully, Peter Fleming και Roger Zouderian δέχθηκαν επίθεση από τους Αούκας και εκτελέστηκαν δια λογχισμού. Ενώ ο οραματισμός των ιεραποστόλων ήταν να κερδίσουν τους Αούκας για τον Χριστό, οι εφημερίδες μετέδωσαν μόνο ένα γεγονός: οι πέντε ιεραπόστολοι είχαν υπογράψει τη θανατική τους καταδίκη, χαραμίζοντας τη ζωή τους για το τίποτα.
Χρόνια αργότερα, όμως έγινε σαφές ότι αυτό που φαινόταν σαν τραγικό τέλος ήταν στην πραγματικότητα το πρώτο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής ιστορίας χάρης, συγχώρεσης και ελέους.
Το 1958, η χήρα του Τζιμ Ελλιοτ, η Ελίζαμπεθ και η αδελφή του Νατ Σέιντ, Ρέιτσελ, γύρισαν στο Εκουαδόρ ως ιεραπόστολοι για να μείνουν με τη φυλή Χουαοράνι﮲ οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν σκοτώσει τους άνδρες που αγαπούσαν. Αφού έκαμαν μαζί τους ειρηνική επαφή, έμαθαν τη γλώσσα τους, πιάσανε φιλία μαζί τους, τους έμαθαν το λόγο του Θεού και σφυρηλατήσανε μια φιλία που τους μεταμόρφωσε όλους. Το αίμα των μαρτύρων αποτελούσε ευλογημένο σπόρο για την προώθηση του ευαγγελίου. Ο δυνατός λόγος του Θεού άρχισε να σώζει και να διαμορφώνει αυτούς τους πρώην αγρίους δολοφόνους. Σύντομα μετά, αφού η Χάρη του Θεού αιχμαλώτισε τον Μίνκαγιε, εκείνος έδωσε τη ζωή του στον Χριστό. Η νέα ζωή του μαρτυρούσε την απολυτρωτική δύναμη καθώς παραδόθηκε στον Χριστό, και αργότερα έγινε σεβαστός πρεσβύτερος και κήρυκας στην τοπική εκκλησία όπου η διακονία ήταν πλούσια ευλογία για πολλές ψυχές. Μιλώντας ο ίδιος, είπε, «Φερθήκαμε άσχημα, άσχημα, μέχρι να μας φέρουν τα σκαλίσματα του Θεού (τη Βίβλο). Τότε, βλέποντας τα σκαλίσματά Του, και ακολουθώντας τα καλά Του χνάρια, ζούμε χαρούμενα και ειρηνικά με όλους».
Χρόνια αργότερα, ο Μίνκαγιε γνώρισε τον Στηβ, το νεαρό γιο του Νέιτ Σέιντ, τον οποίο είχε δολοφονήσει. Ο Μίνκαγιε ένοιωθε ιδιαίτερο βάρος ευθύνης για το παιδί. Ένας συγγενικός δεσμός δημιουργήθηκε μεταξύ τους και ο Μίνκαγιε υιοθέτησε τον Στηβ ως φυλετικό του γιο. Το 1995, όταν ο Στηβ έφερε την οικογένειά του να μένει μόνιμα με τη φυλή, ο Μίνκαγιε θεωρούσε τα παιδιά του Στηβ ως εγγόνια του. Στην ομολογία του είπε, «Όταν σκότωσα τον πατέρα του Στηβ, δεν ήξερα πολλά πράγματα. Κανένας δεν μας είπε ότι είχε έρθει για να μας δείξει το μονοπάτι του Θεού. Η καρδιά μου ήταν μαύρη, άρρωστη από την αμαρτία, αλλά άκουσα ότι ο Θεός έστειλε τον Γιο Του. Το αίμα Του έτρεχε, έτρεχε. Έπλυνε την καρδιά μου και έγινε καθαρή».
Ο Στηβ Σέιντ έλεγε τον Μίνκαγιε «πατέρα» και τα παιδιά του τον έλεγαν «παππού». Χρόνια μετά τις δολοφονίες, ο Μίνκαγιε βάφτισε τον Στηβ και την αδελφή του και ακόμα αργότερα, βάφτισε τον Τζέιμι Σέιντ και τον αδελφό του στα ίδια νερά, κοντά στη παραλία όπου, το 1956, είχε σκοτώσει τον πατέρα και παππού τους. Ο Στηβ είπε, «Ποτέ δεν ξέχασα τον πόνο που έχασα τον πατέρα μου...Γνωρίζω τον Μίνκαγιε από τότε που ήμουν παιδάκι και με πήρε υπό την προστασία του. ...Ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους μου φίλους. Ναι, σκότωσε τον πατέρα μου, αλλά αγαπούσε εμένα και την οικογένειά μου...αυτό που ο Μίνκαγιε και τα μέλη της φυλής του θέλησαν για κακό, ο Θεός χρησιμοποίησε για καλό. Αν μου δινόταν η ευκαιρία να ξαναγράψω την ιστορία, δεν θα ήθελα να την αλλάξω».
Ο Μίνκαγιε αφήνει 13 παιδιά, περίπου 50 εγγόνια και πολλά δισέγγονα.
EVANGELICALS NOW: July 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.