Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Ενόψει και της απόφασης για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Νέο άρθρο για τα δεινά των Χριστιανών στην Τουρκία φιλοξενεί η γερμανική Deutsche Welle .
Όπως αναφέρει ενώ ο κόσμος είναι απασχολημένος με την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, και ασχολείται με τη μαζική ανεργία και την παγκόσμια ύφεση, η τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να πιέσει περαιτέρω τις μειονότητες. Η περιθωριοποίηση των χριστιανών της Τουρκίας δεν είναι καινούργια για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέει το άρθρο, και συμπληρώνει πως είναι απασχολημένος με την αναδιοργάνωση της κοσμικής του δημοκρατίας σε ένα μείγμα Οθωμανισμού και Ισλάμ εδώ και αρκετό καιρό.
Πρόσφατα, οι Σύρο-Αραμαϊοι Χριστιανοί στα νοτιοανατολικά της χώρας, άρχισαν να φοβούνται για τα δικαιώματα και την περιουσία τους. Αυτή η θρησκευτική κοινότητα είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του κόσμου. Η αραμαϊκή γλώσσα, η γλώσσα που χρησιμοποιεί η κοινότητα στη λατρεία, πιστεύεται ότι ομιλείτο από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.
Οι τουρκικές αρχές, λοιπόν. άρχισαν απλώς να εκχωρούν γη που ανήκει στην κοινότητα ή σε ιδιώτες σε άλλους ιδιοκτήτες, ουσιαστικά την απαλλοτρίωσαν από τους Χριστιανούς. Κατά τη διάρκεια της ένοπλης αντιπαράθεσης με τους Κούρδους, καταστράφηκαν επίσης εκκλησίες σε αυτό το μέρος της χώρας.
Μετά την πρόσφατη τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία, περίπου 200.000 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς Χριστιανοί, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να επιστρέψουν λόγω της διένεξης.
Ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί να αφήσει τις εκκλησίες να ανοικοδομηθούν. Αλλά η μακροχρόνια και συστηματική διάκριση κατά της χριστιανικής μειονότητας της Τουρκίας υποδηλώνει ότι δεν προτίθεται να συνδράμει για την αναβίωση της χριστιανικής θρησκευτικής ζωής.
Στην συνέχεια το γερμανικό δίκτυο φέρνει το παράδειγμα του Sefer Bilecen. Τον Ιανουάριο, ο ΣύρΟρθόδοξος ιερέας από το Μάρντιν στη νοτιοανατολική Τουρκία κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος τρομοκρατικής ομάδας. Λέγεται ότι έδωσε νερό και ψωμί σε Κούρδους μαχητές που χτύπησαν την πόρτα του μοναστηριού του. Στην υπεράσπισή του, ο ιερέας υποστήριξε ότι θα παρείχε βοήθεια σε όποιον το ζήτησε, είναι χριστιανικό του καθήκον. Από τότε απελευθερώθηκε από τη φυλακή μετά από παρέμβαση διάφορων οργανώσεων βοήθειας, αλλά εξακολουθεί να κατηγορείται σε δίκη.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle εάν οι Χριστιανοί συνεχίσουν να βρίσκονται πιο κοντά σε κουρδικές πολιτοφυλακές που πολεμούν το τουρκικό κράτος, είναι πιθανό να περιθωριοποιηθούν ακόμη περισσότερο στα μάτια των υποστηρικτών του Ερντογάν.
Η μοίρα του Sefer Bilecen, που εξακολουθεί να περιμένει την ετυμηγορία του, αντικατοπτρίζει τη μειοψηφία της οποίας το μέλλον στην πατρίδα τους είναι αβέβαιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.