Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Χάινριχ Χάινε




Ο Χάινριχ Χάινε (Christian Johann Heinrich Heine, Ντίσελντορφ 13 Δεκεμβρίου 1797  Παρίσι 17 Φεβρουαρίου 1856) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς ποιητές  του 19ου αιώνα. Επίσης ήταν δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας.

Οι ποιητικές του συλλογές επεδίωκαν τη διάλυση της αυταπάτης του ρομαντισμού και την αποκάλυψη των στερεοτύπων. Πολέμιος της καταπίεσης της ελεύθερης έκφρασης και γνώμης. Υπέστη λογοκρισία και απαγόρευση της κυκλοφορίας των έργων του στη Γερμανία το 1835.
Το 1831 μετέβη στο Παρίσι, όπου και εργάστηκε έως το θάνατό του ως ανταποκριτής εφημερίδων.
Ήταν από τους φοβερούς πολέμιους του Χριστιανισμού. Με τα ποιήματά του σατίριζε κάθε ιερό και όσιο. Τον χαρακτήρισαν ως ποιητή της «Σατανικής Σχολής» και μάλιστα τον αντιπροσωπευτικότερο τύπο της!
Κάποτε θέλησε να διαβάσει την Αγία Γραφή με σκοπό να την χλευάσει! Τα κείμενά της όμως τον συγκλόνισαν με αποτέλεσμα να μεταστραφεί στον Χριστιανισμό. Ο ίδιος αναφέρει:
«Ποιήματα τα οποία περιείχαν ειρωνείες κατά του Θεού της αγάπης, τα παρέδωσα πολύ γρήγορα στις φλόγες. Ήταν  το καλύτερο που μπορούσα να κάνω, παραδίδοντας τους στίχους αυτούς στη φωτιά. Βέβαια επέστρεψα στο Θεό, όπως ο άσωτος, αφού επ’ αρκετό καιρό έβοσκα χοίρους στους εγελιανούς φιλοσόφους…
Τον φωτισμό μου τον οφείλω εξ ολοκλήρου στην ανάγνωση ενός βιβλίου.
Ενός βιβλίου; Ναι!
Και το βιβλίο αυτό είναι ένα παλαιό, ένα απλό, ένα βιβλίο το οποίο  δίνει απαντήσεις και λειτουργεί όπως ο  Ήλιος που μας θερμαίνει, όπως ο Άρτος που μας τρέφει. Ένα βιβλίο το οποίο προσβλέπει σ’ εμάς με εμπιστοσύνη και καλοσύνη … και αυτό το βιβλίο ονομάζεται με μια λέξη, Βίβλος. Ορθά ονομάζεται και Αγία Γραφή.»
Αργότερα, έγραψε πάλι γι’ αυτήν:
«Τι ασύγκριτο βιβλίο, μεγάλο και εκτεταμένο, όπως και ο κόσμος, ριζωμένο στα βάθη της δημιουργίας, που ανεβαίνει μέχρι τα μυστηριώδη ύψη του ουρανού!
Είναι αλήθεια ο Λόγος του Θεού, ενώ όλα τα άλλα βιβλία είναι εκδηλώσεις του ανθρώπινου πνεύματος. Δεν υπάρχει στη Βίβλο καμιά επιτήδευση ύφους. Κι όμως, το "στυλ" της είναι υπεράνω κάθε κριτικής.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.